Jobportal | Avoimet työpaikat

Vinkkejä työhaastatteluun valmistautumiseen 

Nainen_valmistautuu_tyohaastatteluun

Työhaastattelu on varmasti tärkein osa työnhakuprosessia. Haastattelussa pääset ilmaisemaan itseäsi paremmin ja kertomaan itsestäsi laajemmin kuin työhakemuksessa tai ansioluettelossa. Valmistaudu siis työhaastatteluun hyvin, jotta pystyt antamaan parastasi itse haastattelutilanteessa. Ota nämä vinkit haltuun ja maksimoi mahdollisuutesi saada haluamasi työpaikka!

1. Lue työilmoitus uudestaan 

Ensimmäinen valmistautumisen vaihe on palata työilmoitukseen ja perehtyä siihen huolella. Uudelleenlukemalla ilmoituksen saat vahvistettua ymmärrystäsi roolista, johon haet. Kiinnitä huomiota työtehtävän tarkoitukseen ja mihin se asettuu yrityksessä. Peilaa omaa osaamistasi ja aiempaa kokemusta työilmoituksessa kerrottuihin vaatimuksiin ja toiveisiin. Työilmoituksesta voit myös saada vinkkejä mahdollisiin haastattelukysymyksiin liittyen osaamiseesi ja työtehtäviin. Selvitä myös löydätkö lisää tietoa hakemastasi paikasta esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta. 

 

2. Ota selvää yrityksestä 

Monelle yritykselle on tärkeää, että työntekijöiden on helppo samaistua ja noudattaa yrityksen arvoja sekä että he sopivat yrityksen kulttuuriin. Tutustumalla yritykseen ja sen tuotteisiin tai palveluihin etukäteen saat itsellesi paremman kuvan yrityksen toiminnasta ja tulevaisuudesta ja pystyt keskustelemaan laajemmin näistä seikoista ja näin ollen näyttämään haastattelijalle olevasi hyvä pitkäaikainen sijoitus yritykselle. Käytä tiedonhakuun muitakin lähteitä, kuin vain yrityksen omia verkkosivuja. Ota selvää siis ainakin näistä asioista: 

 

    • Yrityskulttuuri: LinkedInistä ja Facebookista voit löytää nykyisten tai entisten työntekijöiden kommentteja yrityksestä. Katso myös mitä yritys kertoo kulttuuristaan omilla verkkosivuillaan.  

    • Johtoryhmä: Ota selvää yrityksen sivuilta millainen hierarkia yrityksessä on ja selvitä ketkä toimivat yrityksen johtoryhmässä. 

    • Yrityksen taloudellinen tila: Hakukoneista, yrityksen sivuilta ja LinkedInistä voit löytää tietoa yrityksen kehityksestä. Ovatko he mahdollisesti laajentaneet hiljattain? Miten yritys selvisi korona-ajasta tai tämänhetkisestä hintojennoususta? 

    • Kilpailijat: Selvitä, ketkä ovat yrityksen suurimpia kilpailijoita ja tutki heidän verkkosivujaan. 

 

3. Selvitä matkasi haastatteluun 

Varmista tarvittavat kulkuyhteydet päästäksesi haastatteluun. Tarkista matkan kesto etukäteen ja varaa itsellesi ylimääräistä aikaa, jotta olet varmasti perillä ajallaan. Varaa tarpeeksi aikaa itsellesi ennen lähtöä, jotta ehdit valmistautua rauhassa. Tarkista myös mahdollinen ruuhkatilanne ennen haastatteluun lähtöä. Mikäli haastattelusi on etänä, avaa tarvittavat sivut ja ohjelmat etuajassa, jotta olet valmis haastattelun alkaessa. 

 

4. Valmistaudu haastattelukysymyksiin 

Pohdi etukäteen, mitä haastattelijat saattavat mahdollisesti sinulta kysyä ja mieti miten saat vastattua niihin parhaalla mahdollisella tavalla. Pohdi kysymyksiä hakemasi roolin kautta ja tuo kokemustasi esille oleellisin seikoin. Lue tarkempia vinkkejä haastattelukysymyksiin valmistautumiseen blogista ”Useimmiten kysytyt haastattelukysymykset”. Selvitä myös itsellesi, mitkä ovat sinun vahvuutesi juuri kyseiseen työtehtävään liittyen.  

 

5. Mieti omat kysymyksesi haastattelevalle 

Usein työhaastattelussa kysytään hakijalta, onko tällä kysymyksiä työhön liittyen. Mieti etukäteen, mitä haluat tietää työtehtävään, yritykseen tai sen ilmapiiriin liittyen. Pohdi myös sellaisia kysymyksiä, joilla voit antaa itsestäsi kiinnostavamman kuvan työnantajan näkökulmasta. 

 

6. Pukeudu asianmukaisesti 

Ota selvää yrityksen mahdollisesta pukukoodista esimerkiksi yrityksen verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta. Voit myös kysyä kontaktiltasi etukäteen yrityksen pukukoodista, jos olet epävarma. Pukeudu siististi, mutta siten, että sinulla on vaatteissa mukava olla. Varmista, että vaatteissasi ei ole tahroja tai esimerkiksi repeytymiä. Siistillä pukeutumisella annat itsestäsi ammattimaisen kuvan. Jos suoritat haastattelun videohaastatteluna, varmista että videolla näkyvät vaatteesi ovat siistit ja asianmukaiset. Kun tunnet olosi itsevarmaksi asussasi, se näkyy myös ulospäin. 

 

7. Lepää ennen haastattelua 

Nuku hyvät yöunet ja mene haastatteluun virkeänä. Väsyneenä haastattelukysymyksiin vastaaminen on vaikeampaa kuin hyvin levänneenä ja energisenä. Jos olet uusien tilanteiden jännittäjä, ota etukäteen selvää harjoituksista tai työkaluista, joilla voit rauhoittaa itseäsi ja saada ajatukset kasaan. Ennen haastattelua voit hyödyntää niitä, jos jännitys iskee.   

Onnea työhaastatteluun!