Jobportal | Avoimet työpaikat

Työnhakijan opas

Tältä sivulta löydät usein kysytyt kysymykset Jobportalin työnhakusivustoon liittyen. 

Jos et löydä vastausta kysymykseesi tai haluat lisätietoa aiheesta,

tavoitat meidät parhaiten lähettämällä sähköpostia osoitteeseen

Rekisteröityminen ja tilin luominen

Voit rekisteröityä Jobportaliin työnhakijaksi tästä. Rekisteröinnin yhteydessä suosittelemme valitsemaan henkilökohtaisen sähköpostiosoitteesi. Tilin luominen on täysin ilmaista eikä se sido sinua mihinkään. Jos sinulla on jo tili, voit kirjautua sisään täältä.

 

Rekisteröinnin jälkeen pääset täyttämään omat tietosi hakijaprofiiliin. Suosittelemme täyttämään omat tietosi huolellisesti, jolloin voit jatkossa hakea työpaikkoja entistä nopeammin käyttämällä profiilisi tietoja. Voit myös halutessasi lisätä LinkedIn -profiilisi työnhakijaprofiiliin ja käyttää sitä ansioluettelona tai voit vaihtoehtoisesti ladata CV:n erillisenä tiedostona – mikä sopii sinulle parhaiten. Tämän lisäksi voit liittää portfolion työhakemuksesi liitteeksi.

 

Unohdin salasanani, mitä teen?

Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata uuden salasanan kirjautumissivulta, syöttämällä sähköpostiosoitteesi kohtaan ’Salasana hukassa? Resetoi se tästä’.

Työpaikan hakeminen

Työpaikan hakeminen tapahtuu kahdella eri tavalla:

 

 1. Painamalla kohdasta ’Hae paikkaa’, sinulle avautuu lomake, johon on automaattisesti täytetty tiedot hakijaprofiilisi mukaisesti. Voit tarvittaessa muokata tietoja vastaamaan hakemaasi työpaikkaa. Jos et ole vielä rekisteröitynyt työnhakijaksi, lomake on tällöin tyhjä ja voit täyttää tietosi siihen manuaalisesti. Lomakkeelle voi lisätä liitteitä sekä linkin esimerkiksi portfolioon tai LinkedIn profiiliin. Jos et ole vielä rekisteröitynyt työnhakijaksi, lomakkeen lähettämisen jälkeen, sinulla on mahdollisuus rekisteröityä palveluun. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen tunnuksien luonnista.
 2. Painamalla kohdasta ’Hae paikkaa’, sinut uudelleenohjataan painikkeen kautta erilliseen osoitteeseen, jossa pääset täyttämään hakemuksen.

Virhe hakemusta lähettäessä

 

Jos saat virheilmoituksen hakemuksen lähettämisen yhteydessä, voit kokeilla ladata sivun uudelleen (F5) tai kokeilla sivuston käyttöä toisella selaimella. Mikäli ongelma jatkuu, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Kun hakemuksesi on lähetetty onnistuneesti, sivulle tulee näkyviin ilmoitus: ’Hakemuksesi on lähetetty!’. Pääset tarkastelemaan hakemiasi työpaikkoja työnhakijaprofiilissasi.

Avoin hakemus

Jobportaliin ei tällä hetkellä ole mahdollista jättää avointa hakemusta

 

Omasta profiilistasi voit käydä määrittämässä työpaikkavahdin, jonka avulla saat helposti tietoosi sinua kiinnostavat työpaikat. Uudistamme ja kehitämme palvelua jatkuvasti vastaamaan työnhakijoiden tarpeita.

Profiilin poistaminen

Rekisteröityneenä työnhakijana sinulla on oikeus saada tietosi poistetuksi rekisteristä ilman aiheetonta viivästystä. Tätä koskevat pyynnöt tulee lähettää osoitteeseen: asiakaspalvelu@jobportal.fi.

Vinkit parempaan työnhakuun Jobportalissa

Kirjoita hyvä profiiliteksti pohjaksi työnhakuun!  Profiilitekstillä tarkoitetaan lyhyttä hissipuhetta, joka on työhakemuksen tai CV:n alussa. Profiilitekstin tarkoitus on herättää lukijan kiinnostus jatkaa lukemista pidemmälle ja kiteyttää kuka sinä olet, missä olet ollut, mitä osaat ja mihin suuntaat seuraavaksi. Hyvä mitta profiilitekstille on noin 300 sanaa.

 

Hyvä profiiliteksti pitää sisällään:

 • 200–400 sanaa, 3–4 virkettä
 • Tittelisi tai työnimikkeesi
 • Aloitus
 • Pehmeät ja kovat taidot
 • Vaikuttavat saavutukset ja numerot
 • Lyhyen/pitkän aikavälin tavoitteet
 • Ammatillinen esimerkki, joka osoittaa soveltuvuutesi haettavaan työpaikkaan

Työpaikkailmoitukseen on valittu tiettyjä sanoja kuvaamaan työtehtävää ja siihen soveltuvaa henkilöä. Pyri muotoilemaan profiilitekstisi luonnollisesti yhtenäistymään työpaikkailmoituksen kanssa. Jos sinulle ei ole vielä kertynyt kovin paljoa kokemusta alalta, voit käyttää profiilitekstissä uratavoitteita ja siirrettäviä taitoja. Taitojen yhdistäminen numeroihin tekee niistä entistäkin vaikuttavampia. Katso esimerkit alta!

Hyvä esimerkki: Kokenut digitaalisen markkinoinnin johtaja, jolla on kuuden vuoden kokemus monikansallisen yrityksen johtotehtävissä. Lisäsin inbound-liidejä 300 % ja kasvatin online-myyntiä vuosittaisesta 300 000 eurosta yli 2,5 miljoonaan euroon kolmessa vuodessa. Haluan edetä urallani ja siksi tarjoan osaamiseni X:n markkinointitiimin käyttöön.

 

Lyhyt ja ytimekäs, pääpaino saavutuksissa.

Hyvä esimerkki: Asiantunteva SEO copywriter, jolla on vuosikymmenen kokemus vähittäis- ja tukkukaupasta kolmella toimialalla. Taitava kirjoittamaan sosiaalisen median ja verkkosivujen sisältöä sekä pitkämuotoista sisältöä, joka korostaa brändin omaa sävyä ja viestiä. Hankin 20 uutta asiakasta kahden vuoden aikana ja kasvatin lukijakuntaa 200 %. Haluan nyt syventää asiantuntemustani editoijana ja sisällöntuottajana markkinointijohtajan asemassa.

Hyvä esimerkki: Sisällöntuottaja, jolla on kolmen vuoden kokemus e-kauppaan erikoistuneesta yrityksestä. Tuotin sisältöä, joka kasvatti brändin sosiaalisen median näkyvyyden yli 100 000:een kolmella eri kanavalla ja paransin sähköpostin avauslukuja 58 %. Haluan edetä urallani ja haen siksi paikkaa V:n SEO-johtajana.

Heikompi esimerkki: Olen sisällöntuottaja, joka etsii työtä SEO-spesialistina. Minulla ei ole kokemusta tällä alalla, mutta omistaudun työlleni ja olen nopea oppimaan. Kiinnostukseni hakukoneiden toimintaan auttaa minua suorittamaan työtehtäväni erinomaisesti yrityksessänne.

 

Teksti ei herätä lukijan huomiota eikä se esittele siirrettäviä taitoja. 

Heikompi esimerkki: Olen työskennellyt viisi vuotta digitaalisen markkinoinnin koordinaattorina. Osoitin olevani tärkeä ja ahkera tiiminjäsen ja pystyväni tekemään töitä paineen alla yrityksen saavutusten tavoittamiseksi. Etsin uusia haasteita digitaalisen markkinoinnin alalla.

 

Yleisluonteinen, ei kerro saavutuksista. Sävyltään turhan passiivinen.

Portfolio työnhaussa vakuuttaa työnantajan

Portfolio on usein vaatimuksena luovien alojen ammattilaisille ja se on tärkeä osa hakuprosessia. Portfolio työhakemuksen lisänä vakuuttaa työnantajan osaamisestasi sekä viestii persoonastasi ja tyylistä.

Tässä muutama käytäntö portfolion luomisessa, jotka on hyvä pitää mielessä:

 • Käyttäjäystävällinen navigointi – tee portfoliostasi helposti navigoitava ja ymmärrettävä
 • Sisällytä yksityiskohtaiset kuvaukset – mainitse tavoitteet, haasteet, tekniikat, tulokset, opitut asiat tms.
 • Aloita vahvasti – sovita portfolion sisältö sopimaan yhteen työnantajan kriteerien kanssa, ja tee hyvä ensivaikutelma parhaalla työlläsi 
 • Ajattele mobiilia – muista huomioida portfolion laadukas tarkastelu myös mobiililaitteella

Portfoliosta ja sen hyödyistä työnhaussa voit lukea lisää blogista

Hyvä CV on selkeä, informatiivinen ja luettava. Se sisältää työn kannalta relevanteimmat tiedot kuten, työkokemuksen, järjestelmäosaamisen, oikean koulutustaustan tai muuten työn kannalta merkittävät vaatimukset. Ansioluettelon kuuluisi olla enintään kaksi sivua pitkä ja tärkeimmän tiedon tulisi olla näkyvissä rekrytoivalle henkilölle ensimmäisellä silmäyksellä

Ansioluettelossa kuuluu käyttää selkeää kieltä, joten kannattaa siis kiinnittää huomiota lauserakenteisiin ja esimerkiksi katkaista pitkä lause kahdeksi helposti luettavaksi ja ymmärrettäväksi lauseeksi. Voit erottua muiden joukosta käyttämällä CV:ssäsi erilaisia tekstin muotoiluja. Canvasta löydät paljon visuaalisia ansioluettelopohjia, jos haluat erottua myös visuaalisesti väreillä ja asetteluilla. Muista kuitenkin pitää CV selkeänä ja helposti luettavana! Jotkut muotoilut myös hajoavat, kun tallennat ansioluettelon PDF muotoon (useimmiten suositaan PDF-muotoa). Ole siis tarkkana ja tarkista tämä ennen kuin lähetät ansioluettelosi eteenpäin. cv-pohja.com on myös loistava sivusto, jossa voit käydä tarkastelemassa erilaisia esimerkkejä ansioluetteloista sekä rakentaa omannäköisesi ansioluettelon. Huomioi, että jos työpaikkailmoitus on englanniksi, niin silloin myös CV:n tulee olla englanniksi. Jos taas ilmoitus on suomeksi, niin useimmiten silloin käy sekä suomen- että englanninkielinen CV, ellei toisin erikseen mainita.

Mitkä asiat ovat tärkeimpiä CV:ssä?

Haettavan tehtävän kannalta olennaisimmat asiat ovat, että sinulla on riittävä koulutus tehtävään, työkokemuksesi/opiskelualasi vastaavat haettua työpaikkaa ja toimialaa. Myös perusasioiden on oltava kunnossa kuten oikeinkirjoitus, kieli ja yhteystiedot. Suosittelijat ja heidän yhteystietonsa tai maininta niistä (”Suosittelijoiden yhteystiedot luovutetaan pyydettäessä.”) on usein myös suositeltavaa kirjata CV:seen. Avaa työkokemustasi lyhyesti muutamalla lauseella tai ranskalaisella viivalla; toimin…, koordinoin…, nostin myyntiä…, vastuullani oli…, kehitin…, suunnittelin… jne. hyvää  profiilitekstiä unohtamatta.
Vinkit hyvään profiilitekstiin löytyy ylempänä sivulla.

Kannattaako CV:hen lisätä lista omista vahvuuksista työtehtävässä?

Ehdottomasti kannattaa. Lisää vahvuutesi, jotka ovat kaikista olennaisimpia työpaikan kannalta tai työnantajan tarpeisiin nähden. Tämä osoittaa myös rekrytoivalle henkilölle, että olet ymmärtänyt, mitä työssä vaaditaan.

Opiskelijan tai vastavalmistuneen CV

 

Opiskelijoilla on usein kertynyt siirrettävää osaamista tai kokemusta, esimerkiksi asiakaspalvelutöistä opiskeluiden ohella. Tästä kokemuksesta on hyötyä todella monessa työpaikassa. Korosta ominaisuuksia, joita työtehtävä mielestäsi vaatii ja joita sinulta löytyy.

 

Asioita, joista voit löytää hyödyllisiä ominaisuuksia työhakemukseen: urheilulajin harrastaminen, vapaaehtoistyö, tutorointi, opiskelijavaihto / ulkomailla opiskelu, teatteri- tai musiikkiharrastus, palvelutyö, oppilaskunta, työharjoittelut tai joku oma intohimon kohde.

 

Maalaamalla työnantajalle kuvan siitä, millainen olet ja miten toimit jossain roolissa, auttaa hahmottamaan, millainen voisit mahdollisesti olla myös työntekijänä.

 

Ominaisuuksia, joita tarvitaan työelämässä ja joita sinulla voi olla ilman työkokemusta: aloitteellisuus, kriittinen ajattelu, organisointitaidot, asiantuntemus asiasta x, johtajuus, asiakaslähtöisyys, hyvät viestintätaidot, sopeutumiskyvyt, luovuus tai rautaiset hermot.

 

Karttuneemman CV

 

Ollessasi jo pidempään työelämässä, sinun ei enää tarvitse mainita ensimmäistä kesätyöpaikkaasi. Anna tarpeeksi tietoa edellisten työpaikkojesi työtehtävistä, kestosta ja sisällöstä. Muista myös mainita, jos olet edelleen työsuhteessa. Melkein jokaiselle meille tulee aukkoja työhistoriaan, syystä taikka toisesta, joten  pohdi haluatko avata aukkojen syitä, esimerkiksi äitiysloma, vanhempainvapaa tai palkaton vapaa.