Mitä portfolio sisältää?
Portfolio on usein vaatimuksena koodareille, ohjelmistokehittäjille, kirjailijoille, taiteilijoille, suunnittelijoille, valokuvaajille, verkkosuunnittelijoille, kuvittajille, ja muille luovien alojen ammattilaisille. Näillä aloilla portfolio on tärkeä osa hakuprosessia – sen avulla esittelet projektejasi sekä osaamistasi kätevästi visuaalisin keinoin.
Portfolioita voi rakentaa eri muodoissa oman alan ja tarpeiden mukaan. Verkkosivumuotoinen portfolio on helppo linkittää esimerkiksi työhakemukseen ja LinkedIn -profiiliin. Internetistä löydät paljon erilaisia ilmaisia tai maksullisia alustoja, joiden avulla voit luoda mieleisesi portfolion ilman koodaustaitoja. PDF-muotoinen portfolio on toinen helppo vaihtoehto, jota voi kätevästi muokata tarpeen mukaan ja liittää työhakemukseen. Muita portfolion muotoja ovat esimerkiksi videomuotoinen portfolio sekä printtimuotoinen portfolio.
Portfolio työhakemuksen lisänä vakuuttaa työnantajan osaamisestasi, sekä viestii persoonastasi ja tyylistäsi. Muista hakijoista erottuminen ja työnantajan mieleen jääminen on erityisen tärkeää. Ammattimainen portfolio, jossa yhdistyy parhaat työnäytteesi sekä oma persoonasi, on erinomainen keino erottua työnhaussa. Työnäytteiden lisäksi portfolioon voi sisällyttää näytteitä esimerkiksi myös harrastusluontoisista tai vapaa-ajan projekteistasi, sekä vapaaehtoistyöstä.
Alasta riippuen portfolio voidaan toteuttaa eri tavoilla: esimerkiksi IT-ammattilaisen ja muusikon portfoliot näyttävät varmasti erilaisilta. Tutustu siis myös alakohtaisiin portfolioihin inspiraatiota etsiessäsi. Jos et keksi miten toisit osaamistasi esille, internetistä löytyy paljon ammattimaisia esimerkkejä portfolioista. Käytä myös esimerkiksi englanninkielisiä hakutermejä saadaksesi vielä laajemmin inspiraatiota oman portfoliosi ulkoasuun.
Muutama hyvä käytäntö avuksi portfolion luomiseen:
Käyttäjäystävällinen navigointi
Älä tee portfoliossasi navigoimisesta tai sen sisällön ymmärtämisestä vaikeaa. Haluat, että lukija löytää etsimänsä tiedon nopeasti ja kivuttomasti. Mitä helpompi selata, sitä parempi. Mieti myös mitä lukija haluaa nähdä. Tee parhaiden juttujesi löytäminen helpoksi – mieti järjestämistä esimerkiksi niin, että lukija voi lajitella sisällön projektityypin tai muiden merkityksellisten kriteerien mukaan.
Sisällytä yksityiskohtaiset kuvaukset
Kuvaus voi sisältää henkilökohtaisen selostuksen projektin ensisijaisesta haasteesta tai tavoitteesta, roolistasi, käytetyistä keskeisistä tekniikoista tai prosesseista, sekä mahdollisista myönteisistä tuloksista tai asioista, joita projektin aikana opit.
Aloita vahvasti
On sanomattakin selvää, että portfoliosi tulisi sisältää parhaimmat työsi. Valikoinnin helpottamiseksi anna työnkuvauksen toimia oppaanasi. Kiinnitä huomiota siihen, millaista työntekijää työnantaja erityisesti etsii ja millaisilla adjektiiveilla häntä kuvaillaan. Tutustu yritykseen, ja hanki tuntuma sen kulttuuriin ja arvoihin. Kun sinulla on nämä tiedot, on helpompi sovittaa portfoliosi sisältö yhteen sen kanssa mitä työnantaja etsii.
Työnäytteiden tulisi tuoda esiin keskeiset vahvuutesi, alan asiantuntemuksesi, tyylisi, ja tekniset taitosi. Ensivaikutelmalla ja viimeisellä vaikutelmalla on todistetusti pitkäaikaisia vaikutuksia, joten aloita portfoliosi parhaimmasta projektistasi, ja lopeta se toiseksi parhaalla. Portfoliossa esiteltävät työt kannattaa valita harkiten, sekä muistaa, että vähemmän on enemmän. Työnäytteiden määrän pitäminen maltillisena kannattaa, sillä usein lukijalla on rajallinen aika tutustua portfoliosi sisältöön.
Ajattele mobiilia
Suurin osa verkkosivujen liikenteestä tulee nykyään mobiililaitteista. Tämä tarkoittaa, että jos portfoliotasi ei ole optimoitu mobiilikäyttäjille, et tee suurta vaikutusta suurimpaan osaan ihmisistä, jotka näkevät sen. Aineistosi saattavat näkyvät leikattuina, liian suurina, liian pieninä tai niissä on muita muotoiluun liittyviä ongelmia. Kannattaa siis varmistaa, että valitsemasi alusta toimii mobiilikäyttäjille!
Jos et ole vielä rekisteröitynyt Jobportaliin työnhakijaksi niin tee se nyt! Jobportalista löydät kaikki tuoreimmat työpaikat. Rekisteröidy tästä! Lue myös Jobportalin vinkit parempaan työnhakuun, tai inspiroidu blogiteksteistämme!