Työhaastatteluun meneminen voi olla jännittävää ja haastattelukysymykset vaikeita. Yksi tapa valmistautua on miettiä mahdollisia haastattelukysymyksiä etukäteen ja pohtia niihin vastauksia etukäteen. Alle on kerätty useimmiten kysytyt haastattelukysymykset ja suuntaa antavia ohjeita siihen, miten niihin voisi vastata. Näillä vinkeillä varmistat olevasi sanavalmis haastattelutilanteessa.
Voisitko kertoa jotain itsestäsi?
Kerro lyhyesti itsestäsi ja aiemmasta työkokemuksestasi, joka on olennaista haettavaa työtä ajatellen. Kerro, miksi olet työskennellyt aiemmissa työpaikoissasi ja miksi olet päättänyt lähteä, miksi hait juuri tiettyyn kouluun, miksi pidit välivuoden tai miksi hait esimerkiksi juuri yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. Näin yhdistät ansioluettelossasi olevia tietoja yhteen ja luot selkeämmän kuvan uravalinnoistasi haastattelevalle.
Isoin heikkoutesi työelämässä?
Valitse joku heikkous, jota olet jo työstämässä. Kerro, mitä olet tehnyt sen eteen, että olisit parempi kyseisessä asiassa ja mitä aiot jatkossa tehdä. Näin näytät mahdolliselle työnantajalle olevasi itsetietoinen ja valmis löytämään tapoja, joilla kehittää itseäsi. Esimerkiksi jos työtehtävien aikatauluttaminen on sinulle hankalaa, kerro että olet kokeilemassa uutta kalenterijärjestelmää aikataulujen organisoimiseen.
Suurimmat vahvuutesi?
Tämän kysymyksen vastausta pohdittaessa tärkeä seikka on perustella vastauksesi. Älä sano vain, että olet hyvä ongelmanratkaisija vaan kerro miksi ja anna vaikka esimerkki tilanteesta, jossa käytit taitoasi. Jos haluat korostaa olevasi tunneälykäs, kerro miten se ilmenee ja perustele vastauksesi ennen kuin perusteluja kysytään.
Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
Korosta vastauksessa omia henkilökohtaisia kehittymistavoitteitasi viiden vuoden aikajänteellä, ennemmin kuin kuvailisit työpaikkaa, jossa haluat työskennellä. Näin mahdollinen työnantaja näkee, että olet tavoitteellinen omalla urallasi ja pyrit kehittämään osaamistasi.
Miksi meidän tulisi palkata juuri sinut?
Vastatessasi tähän kysymykseen, sinun kannattaa korostaa niitä ominaisuuksiasi, joista on hyötyä yritykselle sekä mitä hyötyä yrityksestä on sinulle. Yritys saa osaavan työntekijän uusilla näkökulmilla ja sinä pääset kehittämään taitojasi ja tekemään itsellesi merkityksellistä työtä motivoituneena työntekijänä. Voit myös korostaa ymmärrystäsi kyseistä yritystä ja liiketoimintaa kohtaan ja kertoa mitä voit tuoda lisää siihen.
Miksi haluat juuri tämän työn?
Älä puhu pelkästään siitä, miksi kyseinen yritys olisi loistava paikka työskennellä vaan keskity siihen, miksi juuri tämä rooli on sinulle täydellinen ja mitä toivot saavuttavasi omalla urallasi sen myötä.
Mikä on suurin saavutuksesi työelämässä?
Pyri antamaan vastaus, joka sopii hakemaasi työtehtävään. Ideaalisesti kerrot haastattelijalle saavutuksestasi ja tämä pystyy kuvittelemaan sinut kyseiseen tulevaan työtehtävään ja onnistumaan siinä. Älä kerro hakemasi työn kannalta epäolennaista onnistumista. Esimerkiksi se, että ylitit oman myyntitavoitteesi ennätysajassa ei ole olennaista hakiessasi HR-tehtävää. Sovella onnistumisiasi hakemasi työn mukaisesti.
Kerro jostain vastoinkäymisestä työelämässäsi?
Haastattelija todennäköisesti haluaa tässä nähdä, osaatko ottaa vastuuta vai sysäätkö kenties syyt toisen niskoille. Virheitä sattuu kaikille ja työnantaja haluaa, että työntekijät osaavat myöntää virheensä, selvittää miten ne ratkaistaan ja oppia niistä. Älä siis vähättele tähän kysymykseen vastatessasi. Kerro konkreettinen esimerkki epäonnistumisesta, kuinka ratkaisit sen ja miten sinä kehityit siitä.
Miten toimit stressaavissa tilanteissa ja miten organisoit, jos työtehtäviä on monia?
Työnantaja haluaa tietää, kuinka siedät painetta työympäristössä ja varmistaa soveltuvuutesi työtehtävään. Kerro esimerkki tilanteesta, jossa pysyit rauhallisena, vaikka olisi ollut aihetta stressille. Jos tämä on taito, jota vielä opettelet, kerro kuinka kehität itseäsi stressinhallinnassa ja mitä työkaluja tai harjoituksia hyödynnät. Kerro esimerkiksi kokeilevasi mindfullness -harjoituksia stressin lievittämiseksi ja ajatusten selkeyttämiseksi.
Onko sinulla kysyttävää?
Varteenotettava hakija käyttää tämän kysymyksen hyväkseen. Vaikka ensisijaisesti saat vastauksia itseäsi mietityttäviin asioihin, on tämä myös tilaisuus näyttää työnantajalle lisää omaa soveltuvuuttasi työhön. Voit esimerkiksi kysyä, että miltä ensimmäiset kuukautesi uudessa työssä näyttäisi ja mitä työnantaja odottaa sinun saavuttavan siinä ajassa. Tällä kysymyksellä osoitat olevasi heti valmis työhön ja jo ensimmäisten kuukausien aikana valmis saavuttamaan jotain merkityksellistä. Voit myös kysyä kysymyksiä, joilla selvität sopivuutesi työympäristöön, mahdollisuutesi menestyä ja kehittyä sekä kuinka maksimoida omaa tehokkuutta juuri kyseisessä työtehtävässä.
Pyri vastaamaan kysymyksiin aina haettavan työtehtävän pohjalta ja sovella kokemuksiasi siten, että ne asettuvat edukseen juuri hakemaasi työtä ajatellen. Muista olla haastattelussa oma itsesi ennen kaikkea. Onnea työnhakuun!