Jobportal | Avoimet työpaikat

Kuinka tehdä hyvä ensivaikutelma uudessa työssä?

Ensivaikutelma uudessa työssä

Uudessa työssä aloittaminen voi jännittää ja jokainen varmasti haluaa näyttää parhaat puolensa uudelle työnantajalle. Hyvän ensivaikutelman tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja tilannetajua. Näillä vinkeillä voit varmistaa vakuuttavasi uudet kollegasi olemalla paras mahdollinen työkaveri.

 

Esittele itsesi

Uudessa työssä monien uusien ihmisten tapaaminen voi jännittää ja se on täysin normaalia. Esittele itsesi kaikille, ketä tapaat ja pyri esittelemään itsesi ensimmäisenä, oma-aloitteisesti. Näin luot kuvan itsestäsi, että olet ystävällinen ja helposti lähestyttävä. Teet myös uudesta työpaikasta itsellesi mukavan, kun paikka ei ole täynnä tuntemattomia, vaan tuttuja, joille voit jutella, kun tiedät jo jotain jokaisesta. Voit kertoa jotain pientä itsestäsi ja sanoa, että odotat innolla yhdessä työskentelyä. Kukaan ei oleta sinun muistavan kaikkien nimiä ensimmäisen päivän jälkeen, mutta pyri siihen. Muista myös tervehtiä ihmisiä työpaikalla saapuessasi töihin, taukotiloissa, ennen palaveria ja vaikka odottaessa hissiä. Kontaktien luominen uudessa työssä voi auttaa sinua integroitumaan paremmin työyhteisöön sekä olla hyödyksi pitkällä tähtäimellä työelämässäsi. Mikäli aloitat etätyössä, oma-aloitteinen tervehtiminen on erityisen tärkeää. Etätyössä kontaktien luominen voi olla hankalaa, joten panosta siihen.

 

Pukeudu tilanteen mukaisesti

Joissain työpaikoissa on käytössä pukukoodi, jota työntekijöiden tulisi noudattaa. Ota etukäteen selvää, onko uudessa työssäsi jotain ohjetta tai käytäntöä pukeutumiseen. Pukeudu siististi ja ammattimaisesti, mutta semmoisiin vaatteisiin, joissa sinulla on mukava ja itsevarma olo. Kun olet itsevarma asussasi, huokuu koko olemuksesi varmuutta ja se näkyy. Voit tarkkailla, mitä muilla on työpaikalla päällä saadaksesi vinkkejä omaan pukeutumiseesi. Muista myös pukeutua asianmukaisesti, vaikka tekisit etätöitä. Voit pitää verkkarit jalassa, kunhan ne eivät näy videopuhelussa.

 

Nuku hyvin

Paras tapa valmistautua uuteen työhön on varmistaa oma vireystaso. Pyri nukkumaan riittävästi jo ennen työssä aloittamista ja etenkin edeltävinä öinä. Kun olet virkeä ja hyvin levännyt olet myös skarpimpi ja jaksat sisäistää kaiken uuden tiedon, mitä ensimmäisinä työpäivinä saat. Hyvin nukuttujen yöunien jälkeen myös työpanoksesi on paremmalla tasolla ja työnjälki on laadukkaampaa. Jos sinun on vaikeaa nukahtaa esimerkiksi jännityksen takia, kokeile rauhoittavien äänten kuuntelua tai lue kirjaa, joka saa ajatuksesi pois jännityksestä ennen nukkumaanmenoa.

 

Saavu töihin ajoissa

Varmista etukäteen työmatkasi pituus ja varaa hieman ylimääräistä aikaa esimerkiksi oikean sisäänkäynnin etsimiseen. Ajoissa töihin saapuminen tai vaikka hieman etuajassa, näyttää uudelle työnantajallesi, että olet vastuullinen. Älä kuitenkaan saavu liian ajoissa, sillä työnantajasi on varmasti suunnitellut vastaanottamaan sinut sovittuna ajankohtana. Mikäli aloitat etätöissä, kirjaudu koneelle ja järjestelmiin etuajassa, jotta voit aloittaa päiväsi sujuvammin. Jos jostain syystä olet myöhässä, ilmoita työnantajallesi mahdollisimman nopeasti soittamalla.

 

Muista katsekontakti ja hymy

Kun tapaat uusia kollegoitasi tai olet palaverissa, muista katsoa ihmisiä silmiin ja hymyile paljon. Näin annat itsestäsi ystävällisen kuvan ja hyvän ensivaikutelman. Tarkkaile työympäristöä ja työkulttuuria ja pyri mukautumaan siihen. Muista kuitenkin olla oma itsesi, sillä roolin ylläpito on rankkaa ja vie voimia työnteolta. Ole ystävällinen ja keskustele ihmisten kanssa esimerkiksi tauoilla. Positiivisuus on tarttuvaa, joten näin voit tuoda hyvää energiaa uuteen työhösi.

 

Ole oma-aloitteinen

Ole oma-aloitteinen ja pyri pitämään itselläsi työtehtäviä. Alussa sinulle todennäköisesti annetaan helpompia ja pienitöisempiä tehtäviä. Ole valmis kysymään seuraavaa tehtävää, mikäli olet jo tehnyt aiemman tai sinulla ei ole selkeää tietoa, mitä sinun tulisi tehdä seuraavaksi. Auta muita, mikäli sinulta pyydetään apua ja sinulla on siihen aikaa. Näin ihmiset myös jatkossa auttavat sinua pienellä kynnyksellä. Kysy myös kysymyksiä rohkeasti, näin opit uuden työsi nopeasti ja annat kiinnostuneen kuvan itsestäsi. Kukaan ei myöskään oleta, että osaisit kaikki asiat heti aloitettuasi, joten kysy, jos jokin asia mietityttää.

 

Näillä vinkeillä pääset alkuun uudessa työsuhteessa ja annat parhaan mahdollisen kuvan itsestäsi. Onnea uuteen työhön ja tsemppiä ensimmäiseen päivään!