Hyvän CV:n piirteitä
Hyvä CV on selkeä, informatiivinen ja luettava. Se sisältää työn kannalta relevanteimmat tiedot kuten koulutustausta, aikaisemman työkokemuksen, järjestelmäosaamisen, sekä muut hakemasi työpaikan kannalta merkittävät vaatimukset. Ansioluettelon on hyvä olla enintään kaksi sivua pitkä ja tärkeimmän tiedon tulisi olla näkyvissä rekrytoivalle henkilölle ensimmäisellä silmäyksellä.
Ansioluettelossa kuuluu käyttää selkeää kieltä, joten kannattaa siis kiinnittää huomiota lauserakenteisiin, ja esimerkiksi katkaista pitkät lauseet kahdeksi helposti luettavaksi lauseeksi. Voit erottua muiden joukosta käyttämällä CV:ssäsi erilaisia tekstin muotoiluja. Esimerkiksi ilmaisesta suunnittelutyökalusta Canvasta löydät paljon visuaalisia ansioluettelopohjia, jos haluat erottua myös visuaalisesti väreillä ja asetteluilla. Muista kuitenkin pitää CV selkeänä ja helposti luettavana!
Jotkut muotoilut myös hajoavat, kun tallennat ansioluettelon PDF muotoon (ansioluettelo kannattaa aina lähettää PDF muodossa ellei toisin erikseen mainita). Ole siis tarkkana ja tarkista tämä ennen kuin lähetät ansioluettelosi eteenpäin. Cv-pohja.com on toinen kätevä sivusto, jossa voit käydä tarkastelemassa erilaisia esimerkkejä ansioluetteloista sekä rakentaa omannäköisesi ansioluettelon.
Huomioi, että jos työpaikkailmoitus on englanniksi, niin silloin myös CV:n tulee olla englanniksi. Jos taas ilmoitus on suomeksi, niin useimmiten silloin käy sekä suomen- että englanninkielinen CV, ellei toisin erikseen mainita.
Mitkä asiat ovat tärkeimpiä CV:ssä?
Haettavan tehtävän kannalta olennaisimmat asiat ovat, että työkokemuksesi ja opintosi vastaavat haettua työpaikkaa ja toimialaa. Suosittelijat ja heidän yhteystietonsa, tai maininta niistä (”Suosittelijoiden yhteystiedot luovutetaan pyydettäessä.”), on usein myös suositeltavaa kirjata CV:seen. Avaa jokaista mainitsemaasi työkokemusta lyhyesti muutamalla lauseella tai ranskalaisella viivalla; esimerkiksi “toimin…”, “koordinoin…”, “nostin myyntiä…”, “vastuullani oli…”, “kehitin…”, “suunnittelin…”, hyvää profiilitekstiä unohtamatta.
Kannattaako CV:hen lisätä lista omista vahvuuksista työtehtävässä?
Ehdottomasti kannattaa. Lisää vahvuutesi, jotka ovat kaikista olennaisimpia työpaikan kannalta tai työnantajan tarpeisiin nähden. Tämä osoittaa myös rekrytoivalle henkilölle, että olet ymmärtänyt, mitä työssä vaaditaan.
Opiskelijan tai vastavalmistuneen CV
Opiskelijoilla on usein kertynyt siirrettävää osaamista tai kokemusta, esimerkiksi asiakaspalvelutöistä opiskeluiden ohella. Tästä kokemuksesta on hyötyä todella monessa työpaikassa. Korosta ominaisuuksia joita työtehtävä mielestäsi vaatii ja joita sinulta löytyy.
Asioita, joista voit löytää hyödyllisiä ominaisuuksia työhakemukseen: urheilulajin harrastaminen, vapaaehtoistyö, tutorointi, opiskelijavaihto tai ulkomailla opiskelu, teatteri- tai musiikkiharrastus, palvelutyö, oppilaskunnassa toimiminen, työharjoittelut, tai jokin muu oma intohimon kohde. Esittelemällä työnantajalle kuvan siitä, millainen olet ja miten toimit jossain aikaisemmassa roolissa, auttaa häntä hahmottamaan millainen voisit olla työntekijänä.
Ominaisuuksia, joita tarvitaan työelämässä, ja joita sinulla voi olla ilman työkokemusta ovat esimerkiksi aloitteellisuus, kriittinen ajattelu, organisointitaidot, asiantuntemus jostain tietystä aiheesta, johtajuustaidot, asiakaslähtöisyys, hyvät viestintätaidot, hyvä sopeutumiskyky, luovuus tai rautaiset hermot.
Karttuneemman CV
Oltuasi jo pidempään työelämässä, sinun ei enää tarvitse mainita ensimmäistä kesätyöpaikkaasi. Anna tarpeeksi tietoa edellisten työpaikkojesi työtehtävistä, kestosta ja sisällöstä. Muista myös mainita, jos olet edelleen työsuhteessa. Melkein jokaiselle meille tulee aukkoja työhistoriaan, syystä taikka toisesta, joten pohdi haluatko avata aukkojen syitä (esimerkiksi äitiysloma, vanhempainvapaa tai palkaton vapaa).
Jos et ole vielä rekisteröitynyt Jobportaliin työnhakijaksi niin tee se nyt! Sivuiltamme löydät kaikki tuoreimmat työpaikat. Rekisteröidy tästä!
Lue myös Jobportalin vinkit parempaan työnhakuun, tai inspiroidu muista blogiteksteistämme!