Jobportal | Avoimet työpaikat

Kaava hyvään hissipuheeseen, joka oikeasti toimii

Kaava hyvään hissipuheeseen, joka oikeasti toimii!

Hyvä hissipuhe auttaa työnhaussa ja parhaimmillaan sen ansiosta saa työpaikan. Hissipuhe perustuu ajatukseen, että hyvän vaikutuksen ja mielenkiintoa herättävän vuoropuhelun voi pitää ventovieraan kanssa hissimatkan aikana, eli vajaassa minuutissa. 

 

Hissipuheen tarkoituksena on kiteyttää asia nopeasti ja selkeästi. Työhaastattelussa hissipuhetta voidaankin käyttää apuna, kun vastataan tuttuun kysymykseen, ”kertoisitko vähän itsestäsi.”  Tässä blogissa kerrotaan muutama esimerkki hyvään hissipuheeseen, joka oikeasti toimii.

 

Aloita hissipuhe kiinnittämällä huomiota yksityiskohtaan. Tämä yksityiskohta voi olla esimerkiksi jokin toimialan kipupiste. Sen jälkeen kasvata uteliaisuutta kertomalla, miten ratkaisisit tämän ongelman. Tiivistä toimintasi ja kerro ratkaisumenetelmäsi ja lopputulos. Ole valmiina kysymyksiin. Hyvä hissipuhe avaa keskustelun.  Kun vastataan kysymykseen ”kertoisitko itsestäsi”

 

Aloita lyhyellä esittelyllä. Älä kerro pelkästään, mitä teet. Korosta, miten hyvin osaat tehdä sen. Lisäksi tunnista jokin haaste ja tarjoa siihen ratkaisu.  Voit käyttää esimerkkinä PAR-kaavaa (ongelma-toiminta-tulos). Alla olevissa esimerkeissä osoitetaan, kuinka yleisestä vastauksesta saa huomiota herättävämmän.  

 

”Olen Kari. Olen toiminut projektipäällikkönä ja minulla on yli 10 vuoden kokemus työskentelystä suurissa valtion sairaaloissa. Hyödynnän taitavasti kanban-, Scrum- ja Agile-menetelmiä. Minulla on todistetusti kokemusta siitä, että olen toimittanut hankkeita ajallaan ja budjetin puitteissa.”

 

Huonostakin hissipuheesta voi saada hyvän, kun tarkastelee syvemmin omaa tekemistään.

Esimerkki: ”Olen Kari, kokenut projektipäällikkö, jolla on luova asenne ongelmanratkaisuun. Nykyisessä työssäni X sairaalan projektinhallintapäällikkönä viimeisimpänä haasteenani on ollut varastohävikin vähentäminen [ongelma]. Otin käyttöön uuden kanban-järjestelmän ja suunnittelin Lean-koulutusohjelmia, jotka toteutetaan kaikilla osastoilla [toimenpide]. Onnistuimme vähentämään varastohävikkiä 65 prosentilla, mikä viime kädessä alensi kuukausikustannuksia neljänneksellä [tulos]. Tiedän, että lapsivuodeosaston kustannussäästöratkaisut kuuluvat tärkeimpiin painopisteisiinne. Olen varma, että voin käyttää asiantuntemustani saavuttaakseni hyviä tuloksia tässä työtehtävässä [tarjous].”

 

Kun halutaan kertoa omista saavutuksista huomiota herättävästi.

”Hei, nimeni on Minna. Olen myyntijohtaja, jolla on yli 10 vuoden kokemus autoteollisuuden myyntitiimien johtamisesta voittoon ja poikkeuksellisten myyntitulosten saavuttamisesta.”

Haastateltavat ovat, mitä luultavammin kuulleet vastaavanlaisen vastauksen jo saman viikon aikana. Asia voidaan sen sijaan muotoilla näin:

 

Esimerkki: ”Olet varmasti kuullut tuon kuuluisan myyntitilaston: 80 prosenttia yrityksen myynnistä tulee noin 20 prosentilta asiakkaista, päätin käyttää sitä hyväkseni, jotta tiimini myynti nousisi pilviin. Lisäksi otin käyttöön vertaisoppimisohjelman, jossa huippuosaajat jakavat asiantuntemustaan muille koottujen sisältöjen ja oppimisviikkojen avulla. Puolessa vuodessa tiimini myynti oli 120 prosenttia yli yrityksen keskiarvon.”

 

Hissipuhetta voi hyödyntää työhaastattelun lisäksi esimerkiksi verkostoitumistapahtumissa, uusien asiakkaiden ja myyntikohteiden hankinnassa, LinkedInin, Twitterin tai muun sosiaalisen median -alustan ”kerro minusta” -osiossa tai vaikka ansioluettelossa.

 

Hyödynnä hissipuhetta eri tilanteissa

Hissipuheen onnistumisen takaat harjoittelulla. Harjoittele, kunnes puheesi kuulostaa luontevalta. Harjoittele esimerkiksi äänittämällä puheesi tai puhumalla sen ystävällesi, näin selvität, pysytkö aikataulussa ja tuleeko viestisi selkeästi esiin.

 

Jos et ole vielä rekisteröitynyt Jobportaliin työnhakijaksi niin tee se nyt! Jobportalista löydät kaikki tuoreimmat työpaikat. Lisää kirjoittamasi hissipuhe esimerkiksi esittelytekstiksi tai profiilitekstiin työhakemuksessa. Rekisteröidy tästä

 

Lue myös Jobportalin vinkit parempaan työnhakuun.